Příspěvky z '2014' 'říjen'

Lalokonosec v rododendronech

Prosím o radu. Nyní jsem zjistila, že mám na zahradě na azalkách a rododendronech lalokonosce rýhovaného. Poraďte, jak mám postupovat, abych se ho zbavila. Mám podniknout něco ještě teď před zimou?? Děkuji

Dobrý den, 


potýkáte-li se na Vaší zahradě s lalokonoscem je potřeba identifikovat, zda máte postiženy (zatím) pouze okraje listů (to bývá způsobeno žeroucími dospělci a jde většinou pouze o kosmetická poškození, nebo jste již zaznamenala škody na kořenech rostlin, způsobované dlouho žijícími larvami). Zejména ty jsou závažné ve formě každoročních ztrát u okrasných rostlin. 


Jak je rozpoznat: Dospělci lalokonosce rýhovaného jsou dlouzí cca 1 cm a mají hrubě strukturované černé tělo, které má jemně žlutě skvrnité díky chomáčkům žlutých chloupků. Lomeně zakloubená tykadla a absence křídel jsou také diagnostické charakteristiky. Žijí nočním životem a skrývají se ve štěrbinách a listové hrabance během dne a živí se pouze v noci. Larvy jsou bílé a beznohé s lesklými oranžovými/hnědými hlavami. Úplně dorostlé jsou dlouhé 1–1,5 cm, oblé, často stočené do tvaru C a někdy vybledlé.

Velký úspěch je s parazitickými hlísticemi jako činiteli biologické ochrany, ten je však omezován teplotou. Některé druhy vyžadují k tomu, aby byly aktivní, aspoň 14 °C tedy vyšší teplotu, než je vyžadována larvami škůdců. Ale jsou vyvíjeny nové kmeny hlístic, které fungují i při nižších teplotách. Teplota musí být alespoň 12 °C a nesmí překročit hodnoty pod 0 °C a nad 32 °C. Preparát LARVANEM na základě druhu hlístice Heterorhabditis megidis vyžaduje minimální teplotu půdy nebo kompostu 14 °C. Doporučována je aplikace zálivkou. Hlístice napadají larvy v kompostu, přitom uvolňují bakterie, které zabíjejí škůdce a rozkládají jeho tkáně pro hlístice, které je tráví. Nová generace hlístic je vytvářena uvnitř těla larvy, kterou opouští v hledání dalších larev. Larvy napadené hlísticemi mění barvu na červenohnědou. Hlístice mohou být aplikovány od srpna do listopadu, kdy jsou larvy mladé a od března do května, předtím, než se kuklí. Po aplikaci hlístice setrvávají po cca šest týdnů, ale pěstební substrát by měl být udržován vlhký po první dva týdny, protože hlístice jsou ohroženy vysušením. Hlístice můžete od března do konce září objednat u nás (viz https://www.bioagens.eu/heterorhabditis-larvanem-5-mil-ks-/-bal). 

Jistě nezanedbatelnou úlohu hraje rovněž celková hygiena, jako například likvidace starého materiálu, ochrana proti plevelům a odstraňování zbytků rostlin. Kontrolujte příchod rostlinného materiálu z hlediska známek napadení nebo poškození.

31 října, 2014

Do uzávěrky objednávek na bioagens do skleníků na 17. týden zbývá:
09
h
:
13
m
:
56
s

ZÁKAZNÍCI ZO SLOVENSKA